dijous, 3 d’abril del 2008

ELS MIL ANYS DE SANTA MARIA

El dimarts 25 de març, la ciutat de Mataró celebrà els mil anys de la data del primer document, del 1008, que esmenta la Parròquia de Santa Maria. Però Santa Maria, com demostren les restes arqueològiques trobades al seu subsòl, sembla que es va bastir sobre un temple romà de l’antiga Iluro. I molt abans del 1008, Santa Maria ja actuava com a motor del primer nucli de població medieval. Com expliquen els recordatoris de l’acte, “parlar del mil·lenari de Santa Maria, és també parlar del mil·lenari de Mataró”. I els mataronins vam respondre omplint la Basílica de gom a gom. Fent costat a un satisfet Mossèn Barat, el rector, i a tots els bisbes i capellans, presidits pel cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, que van concelebrar la Missa.

El problema de Santa Maria és la seva restauració. Calen molts diners per posar-la a punt, i les aportacions mensuals de molts mataronins no són suficients per escometre totes les obres. Des de la legislatura passada es parla de la col·laboració de l’Ajuntament en la restauració del temple, però també hi cal el patrocini d’empreses i una decidida aportació econòmica del Bisbat perquè la Basílica resplendeixi. I buscar solucions imaginatives que permetin un millor finançament de la parròquia i, per tant, del manteniment del temple.

Mataró no disposa de grans monuments ni de massa edificis singulars. Conservar Santa Maria, doncs, hauria de ser una tasca de tots, Bisbat, particulars i institucions. El dia del mil·lenari, els ciutadans, anant a la Basílica, reivindicàrem la nostra vinculació emocional amb Mataró. Hi haurà més actes. No se’ls perdin.