dimarts, 15 de gener del 2008

MIRIAM MAKEBA I EL PREMI PER LA PAU 2007

Suposo que el Teatre Monumental de Mataró es vestirà de gala el proper dimecres 16 de gener per a donar el XXVIII Premi de la Pau a la cantant sud-africana Miriam Makeba. L’Associació per a les Nacions Unides d’Espanya ha decidit atorgar-li el premi del 2007, per la seva defensa dels drets humans i la lluita contra l’apartheid. Segur que s’ho mereix després de 30 anys d’exili del seu país, d’haver parlat a les Nacions Unides al 1976 en contra de l’apartheid com a delegada de la República de Guinea, o d’haver rebut altres guardons similars com el Premi de la Pau Dag Hammerskjöld el 1986, -instituït en honor del que fou secretari de les Nacions Unides i Premi Nobel de la Pau ell mateix.

De fet, la vinculació de Zensile Makeba amb les Nacions Unides ve de lluny, ja que des del 1999 és ambaixadora de la FAO (la organització de la ONU per a l’agricultura i l’alimentació), a qui va dedicar una cançó, Masakahane, i amb qui s’ha compromès per divulgar les campanyes contra la fam que es fan especialment al seu continent d’origen. Mama Àfrica, com altres músics, actors o científics de la talla de Gong Li, Khaled, Dione Warwick o Rita Levi Montalcini, utilitza la seva fama per a conscienciar la gent de la paradoxa que suposen els problemes d’alimentació de milions de persones en un planeta que ha assolit extraordinaris avenços mèdics, socials i tecnològics.

Espero que els ciutadans de Mataró i de la resta de la comarca omplirem a rebentar el teatre per a gaudir de la seva humanitat i del seu compromís en favor dels més desvalguts.