dimarts, 18 de desembre del 2007

Una ràdio per a la ciutat

Si els terminis no fallen, al mes de setembre, concretament per la Diada, Mataró Ràdio, al punt 83.9 del dial, iniciarà les seves emissions regulars. Abans, el dia de Les Santes, s’emetrà un primer programa experimental. Aquesta serà la culminació d’un llarg procés reivindicatiu i institucional.

Reivindicatiu perquè molts ciutadans de Mataró han reclamat des de fa força anys la creació d’una ràdio municipal. Institucional, perquè tots els grups municipals, conjuntament amb els tècnics proposats, han estat treballant, durant els darrers mesos, en una Comissió Especial, per poder crear Mataró Audiovisual, una entitat pública municipal que gestionarà Mataró Ràdio, els convenis amb Televisió de Mataró i probablement, la participació de l’Ajuntament de la ciutat en un futur canal de Televisió Digital Terrestre (TDT) de caràcter públic que tindrà la comarca del Maresme.

Aquesta comissió ha elaborat el reglament de participació de la ràdio, ha redactat els convenis de col·laboració amb les universitats, ha estudiat les fórmules de contractació de programes i de publicitat, ha establert el funcionament de Mataró Audiovisual i la composició del seu Consell d’Administració i un llarg etc.

“Només els mataronins i les mataronines podrem fer que Mataró Ràdio sigui la ràdio de tot Mataró. No la ràdio de l’Ajuntament. I, sobretot, no la ràdio del govern”

En quin punt ens trobem ara? Simultàniament s’estan desenvolupant diferents línies de treball:
- La construcció dels estudis de ràdio al Centre Cívic del Pla d’en Boet.
- El disseny de la campanya de comunicació per donar a conèixer la ràdio als mataronins.
- El concurs per crear la sintonia de Mataró Ràdio entre els músics de Mataró i la comarca.
- L’explicació del projecte als Consells de participació de la ciutat.
- L’elaboració de la programació de la ràdio, recollint les propostes dels ciutadans i de les entitats, dissenyant la programació pròpia i establint un conveni amb COM Ràdio.
- Enllestint les tasques de la Comissió Especial per poder portar el projecte a aprovació al Ple del mes de juny.

Evidentment, correm un risc. Però preferim apostar per un mitjà de comunicació de proximitat per Mataró que es pugui escoltar també via web, amb la voluntat que ens ajudi a cohesionar la ciutat, que potenciï l’ús de la llengua catalana i que permeti que els ciutadans de Mataró mostrin els seus coneixements, es comuniquin amb els seus veïns i creïn una eina de comunicació que apropi els ciutadans de totes les zones de Mataró i de totes
les procedències geogràfiques.

Mataró Ràdio ha de ser una ràdio de la ciutadania: plural, oberta i interessant. Perquè això sigui així cal la col·laboració de totes les entitats i associacions que es belluguen per Mataró, però sobretot, cal la participació dels seus ciutadans, proposant programes, oferint-se a fer-los, posant en comú allò que saben sobre qualsevol tema.

Només els mataronins i les mataronines podrem fer que Mataró Ràdio sigui la ràdio de tot Mataró. No la ràdio de l’Ajuntament. I, sobretot, no la ràdio del govern.