dilluns, 16 de juny del 2008

ELS VALORS DELS MASS MEDIA

El dissabte 14 de juny, la revista mataronina Valors va celebrar els seus primers 50 número i 5 anys de vida, organitzant a la Sala Cabañes la I Jornada Valors i Compromís. Els valors a la societat actual. Una taula rodona amb Francesc Torralba, Begoña Roman i Toni Comín, i una conferència a càrrec de Jordi Pujol, President durant 23 anys de la Generalitat de Catalunya, feren reflexionar al nombrós públic que omplíem el teatre.

No es tracta aquí de resumir la diagnosi que feren del món en el que vivim. Em quedo només amb els seus comentaris sobre el rol que juguen dels mitjans de comunicació de masses en el manteniment, la transformació o la supressió dels valors que, tradicionalment, han estat a la base de la nostra societat. Els ponents parlaren del “quart poder” en termes molt durs. Sintetitzant-ho molt, van dir que els mass-media estan completament descontrolats. Que han abandonat les missions que els eren tradicionals: informar i formar, i ho han canviat per l’objectiu d’entretenir, que implica una actitud passiva de les masses, enfront de l’activa que és l’esforç que s’ha de fer per adquirir cultura. Que els mitjans de comunicació contribueixen de forma alarmant a l’embrutiment de les persones, des d’un punt de vista estètic, lingüístic, cultural, moral. Que als mitjans de comunicació no els correspon una funció educativa, perquè aquesta és la missió de les famílies i les escoles, però tampoc no haurien de practicar una missió “deseducativa” que és el que fan ara.

Una part de la premsa, dels periodistes, no mesura amb la mateixa vara de medir a tots els polítics nacionals, estatals i internacionals, a tots els països democràtics o dictatorials, a totes les manifestacions culturals, a totes les religions... Destrossen aquells que no són del seu “color” i esdevenen completament acrítics amb aquells amb qui s’identifiquen encara que les seves accions siguin reprovables. Alguns mass-media farien be de recuperar la seriositat, el compromís, la honestedat, el sentit de la responsabilitat que tenen envers els oients, els televidents i els lectors. Valors, tots ells, dels que es parlà abastament a Mataró el dissabte.

Podeu trobar més informació sobre la revista Valors a la seva web:
http://www.valors.org