dimecres, 27 de febrer del 2008

LA MUSICA OMPLE EL FOMENT

Mataró té la sort de comptar amb una entitat centenària, el Foment Mataroní, que organitza activitats formatives i culturals. Cinema, teatre, exposicions i, sobretot, música clàssica, permeten als afeccionats a les arts gaudir de la seva programació al llarg de tot l’any durant els caps de setmana.

L’apartat musical està dirigit amb molt d’encert pel senyor Vilà, qui ha organitzat per l’any 2008 tres tipus de cicles pensats per a satisfer sensibilitats musicals diferents: el de Sarsuela amb vuit espectacles els diumenges a la tarda; el de Joves Intèrprets amb onze formacions que es poden sentir els dissabtes; i el cicle de dotze Concerts, que es reserven els divendres al vespre. Els concerts del Foment compten tant amb músics, nacionals i estrangers, que s’estan obrint camí com amb d’altres grups ja consagrats; amb programes de compositors ben coneguts com Vivaldi o Bach i amb altres propostes relacionades amb la música popular com el jazz o el tango.

El concert de febrer fou protagonitzat per l’Orquestra de Girona, dirigida per l’holandès Marnix Steffen, i amb la pianista Cristina Alís com a solista, amb un programa dedicat a Mozart, que satisféu plenament als assistents. La presentació de l’acte, barreja d’amenitat i d’erudició a càrrec d’en Joan Vives, fou un autèntic regal. Una vetllada inoblidable, com totes les que es fan al Foment. Si en tenen la oportunitat, segueixin la seva música. Les entrades són més barates que a les sales de concerts de Barcelona, hi trobaran amics i coneguts i ho tenen a tocar de casa. A Mataró, la música omple el Foment.

MATARO ACOLLIRÀ LA TROBADA DE PESSEBRISTES DEL 2010


A l’Assemblea de l’Associació de Pessebristes de Mataró del 20 de febrer se’ns va comunicar formalment als socis que la nostra ciutat acollirà el 2010 la trobada de pessebristes de Catalunya, amb l’ objectiu de donar a conèixer la rica tradició pessebrista de Mataró i constituir una Jornada oberta a totes aquelles persones d’arreu del país que estimen les tradicions. A Mataró, fa 50 anys que hi ha exposicions de pessebres, i l’any 2007 hi ha hagut 15.000 visitants a l’Edifici de la Presó, on ara tenim la seu.

Cada any és una ciutat diferent de Catalunya qui acull, la primera setmana d’octubre, la trobada de pessebristes. Suposa un esforç important per l’associació organitzadora, és a dir, els seus membres, en temps i en diners, i per això l’Associació de Mataró ja ha muntat una comissió que hi treballa, recull idees i ha fet les primeres propostes. En destaco només tres:

- La primera seria canviar les dates de la trobada. Passar d’octubre a la primera setmana de desembre, perquè és quan se celebra el Nadal, ja hi ha ambient als carrers, els ciutadans van a l’edifici de la Presó a veure les exposicions de pessebres i de figures de l’Associació i a més ja hi hauria muntades les paradetes de la Plaça de Santa Anna on es poden trobar tots els materials necessaris per fer un pessebre. Això no depèn només dels mataronins però valdria la pena que s’aconseguís.

- La segona proposta és que la trobada sigui en clau familiar i infantil, que es programin activitats per a tots, perquè la gent que vingui a Mataró en surti amb més coneixements sobre el pessebre i sobre la història dels pessebres a casa nostra.

- I la tercera és que l’Associació de Pessebristes vol que sigui una trobada molt participativa, a la que es pugui vincular a d’altres entitats de Mataró vinculades amb les tradicions i amb la cultura.

Tots plegats tenim prou temps per organitzar una trobada inoblidable que permeti arrelar una mica més les nostres tradicions, i alhora donar a conèixer la ciutat a gent d’arreu del país. El 2010 celebrarem la 150 trobada de pessebristes de Catalunya, o sia que l’ocasió bé s’ho val.

Si teniu interès per saber alguna cosa més de l’Associació, de la seva escola, les exposicions de diorames, la col•lecció de figures, etc., podeu consultar
aquí.

dimecres, 20 de febrer del 2008

Perquè quedi clar

Artur Mas ha deixat les coses clares a la sessió de control d’aquesta tarda al Parlament: “només seré president de Catalunya a través d’unes eleccions democràtiques”.

dimarts, 5 de febrer del 2008

CAN MARFA: UN MUSEU PER MATARÓ?

S’està enderrocant l’edifici annex a l’antiga fàbrica de Can Marfà, el que sembla ser el tret de sortida per convertir les naus en un espai museogràfic per a la ciutat, segons el projecte que presentà al 2006 en Jaume Graupera, antic regidor de cultura. Ho vaig dir llavors i ho repeteixo ara: la proposta presentada sembla un gran calaix de sastre on enquibir tot allò de valor que tenim a Mataró, on es barregen les comparses de la ciutat, la col·lecció de màquines de gènere de punt de la Fundació Vilaseca o l’esquelet d’una balena.

Al juliol de 2003, els representants dels partits polítics que havíem entrat a l’Ajuntament, intervinguérem en un debat sobre cultura a Televisió de Mataró. Hi exposàrem les idees i mostràrem les divergències que teníem al respecte i parlàrem de Can Marfà, del que costaria reconvertir l’espai, dels calendaris, de la necessitat...Com que al 2003 el govern ja deia que la cosa anava per llarg, vaig proposar que la Nau Gaudí es convertís en la seu provisional del Museu del Gènere de Punt. Tots s’hi van oposar. Ara entenc la raó, i és que, ingènua de mi, creia que estaria realment acabada al novembre de 2004, com llavors assegurava el govern tripartit! La Nau segueix potes enlaire i se li dóna una finalitat absurda i el Museu hauria d’obrir les portes el 2014.

Total, que la lentitud segueix impregnant tots els actes relacionats amb la cultura a Mataró. La biblioteca de l’Escorxador, Carnestoltes, la donació dels artistes plàstics a la ciutat, la reforma de la Sala Cabanyes, els convenis amb el Foment i el Casal, la Comissió de Lectura Pública... El que no desapareix, sembla esmorteït i és la societat civil la que s’organitza per dinamitzar els espais culturals. No sé si és perquè el Patronat de Cultura ja no existeix –ni sembla que hi hagi cap voluntat de trobar-li un recanvi- i perquè el regidor actual només ha de donar comptes a l’alcalde, però hom té la sensació que cada dia anem a pitjor.


Publicat a Capgròs.com el 03/02/2008